Studentenstad
Stichting Studentensteden page image
Studentenstad
Slogan

Stad van kennis

Utrecht is al eeuwen lang een belangrijke broedplaats voor talent op het gebied van kennis.

Grootste aandeel hoger opgeleiden

Utrecht is een kennisstad die voortdurend toptalent aantrekt en voortbrengt. Dat heeft er o.a. toe geleid dat de stad de hoogst opgeleide bevolking heeft van de vier grote steden. Er wonen ruim 60.000 studenten, aangetrokken door de vele kennisinstellingen zoals Universiteit Utrecht, de grootste en beste universiteit van Nederland en 11e universiteit van Europa. 

Twaalf Nobelprijswinnaars

Dit wetenschappelijke klimaat vertaalt zich in toonaangevende onderzoekscentra, premies en beurzen. Zo heeft Utrecht maarliefst 12 Nobelprijswinnaars voortgebracht en 25 winnaars van Spinoza-laureaten. En aan de Universiteit Utrecht zijn ten minste 15 onderzoeksgroepen verbonden die tot de internationale top behoren. Ook toonaangevende onderzoekcentra als TNO, KNMI, Darwin Instituut (klimaatontwikkeling), Copernicus Instituut (duurzaamheid & innovatie) hebben hun wortels in Utrecht. Een recent voorbeeld is Danone, die haar onderzoeksafdeling vestigt in het Utrecht science park.

Kortom: Utrecht is een authentieke stad. Goed geworteld in het verleden, maar met een nieuwsgierige kijk naar de toekomst. In Utrecht krijgt talent de ruimte.