Studentenstad
Stichting Studentensteden page image
Studentenstad
Slogan

SOA

Studenten vormen één van de vijf risicogroepen wat betreft seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), dus daarom is het goed om te weten hoe je die dus NIET krijgt!

Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. SOA's kunnen echter ernstige gevolgen hebben en zijn zeer besmettelijk. De meeste SOA's zijn gelukkig goed te behandelen. Laat je dus testen als je denkt dat je een SOA hebt omdat je bijvoorbeeld onveilig hebt gevreeën of als je er zeker van wilt zijn dat je niets hebt.

Verschijnselen van een SOA:

*Bij mannen en vrouwen

- zweertjes, wratten, branderige blaasjes

- pijnlijk (branderig) plassen 

- opgezette klieren bij de liezen

- gele huid en geel oogwit

- koorts

Hoe word je getest op een SOA?

Het is heel normaal om een SOA test te doen dus wees niet bang. Op basis van onderzoek waarbij bloed, urine en/of een uitstrijkje wordt getest, kan een arts je vertellen of je een SOA hebt. Het duurt meestal een week voordat de uitslag bekend is. Indien er een SOA is vastgesteld, word je hierover geïnformeerd en krijg je medicijnen of een recept. Dit zal in het geheim gaan. Het is niet zo dat je thuis een brief krijgt. Vaak moet je zelf even bellen of je krijgt een SMS'je of het positief of negatief is. Wanneer je een SOA hebt bel je even op en maak je een afspraak om de medicijnen op te halen.

Waar kan ik een SOA test doen?

Je huisarts

GGD: Een SOA onderzoek is uitsluitend op afspraak. U kunt dit telefonisch of online aanvragen. Er worden aan de telefoon of online een aantal vragen gesteld om u het juiste SOA-onderzoek aan te bieden. Telefonisch aanvragen: u kunt op werkdagen bellen tussen 08.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, via telefoonnummer (020) 555 5822. Online aanvragen: het invullen van de vragen duurt 5 tot 15 minuten. Door online een afspraak aan te vragen voorkomt u wachttijd aan de telefoon.

Links soa/hiv en seksualiteit:

Soaaids: informatie over soa en hiv. Landelijke hulp- informatielijn voor vragen over hiv, soa en veilig vrijen.

Sense: is een website met goede informatie over seks, verliefdheid, liefde, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Vragen kun je stellen via de e-mail, telefoon of chat maar ook kun je hier een afspraak maken om anoniem je vragen te stellen bij de GGD op het sense spreekuur.