Studentenstad
Stichting Studentensteden page image
Studentenstad
Slogan

SOA

Studenten vormen één van de vijf risicogroepen wat betreft seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), dus daarom is het goed om te weten hoe je die dus NIET krijgt!

Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. SOA's kunnen echter ernstige gevolgen hebben en zijn zeer besmettelijk. De meeste SOA's zijn gelukkig goed te behandelen. Laat je dus testen als je denkt dat je een SOA hebt omdat je bijvoorbeeld onveilig hebt gevreeën of als je er zeker van wilt zijn dat je niets hebt.

Verschijnselen van een SOA:

*Bij mannen en vrouwen

- zweertjes, wratten, branderige blaasjes

- pijnlijk (branderig) plassen 

- opgezette klieren bij de liezen

- gele huid en geel oogwit

- koorts

Hoe word je getest op een SOA?

Het is heel normaal om een SOA test te doen dus wees niet bang. Op basis van onderzoek waarbij bloed, urine en/of een uitstrijkje wordt getest, kan een arts je vertellen of je een SOA hebt. Het duurt meestal een week voordat de uitslag bekend is. Indien er een SOA is vastgesteld, word je hierover geïnformeerd en krijg je medicijnen of een recept. Dit zal in het geheim gaan. Het is niet zo dat je thuis een brief krijgt. Vaak moet je zelf even bellen of je krijgt een SMS'je of het positief of negatief is. Wanneer je een SOA hebt bel je even op en maak je een afspraak om de medicijnen op te halen.

Voor een SOA-test kun je terecht bij:

  • Je huisarts

  • de SOA-polikliniek in het UMCU (Universitair Medisch Centrum Utrecht), zonder verwijzing en anoniem. Bel voor een afspraak 088-7553200. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8.30 - 12.00 en van 13.00 - 16.30 uur.

  • ???CASA Kliniek Utrecht in Houten, zonder verwijzing en anoniem. Bel voor een afspraak 088 888 4444. Wij zijn open op maandag van 08.30 tot 20.00 uur, op woensdag en donderdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Heb je nog vragen over SOA? Dan kun je terecht op de website van Sense

Sense

Utrechtse jongeren tot 25 jaar kunnen bij Sense, terecht voor informatie en advies rondom seksualiteit. Kijk voor actuele locaties en openingstijden in de regio Utrecht op www.sense.info/utrecht.

Jongeren kunnen er terecht met de meest uiteenlopende vragen rond seksualiteit, zoals vragen over relaties, seks, anticonceptie, (onbedoelde) zwangerschap, de werking van het lichaam en soa’s. Zo nodig kan bij het Sense spreekuur een chlamydiatest of zwangerschapstest gedaan worden. Sense gaat ook over het stellen van grenzen, het respecteren van elkaars mening en het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals seksueel geweld.

Naast de spreekuren kunnen jongeren terecht op de website www.sense.info voor informatie of om te chatten met deskundigen.